Nye indlæg

Susanne Preisler´s blog om sundhed, livet og glæden.

Danmark på piller - Smertestillende medicin.

04-04-2013
 
 

Danmark på pillerDanmarks radio sætter fokus på danskerne overforbrug af medicin. Anders Stjernholm er vært i det første program i TV på Dr1 om Danmark på piller, hvor han undersøger danskernes forbrug af smertestillende medicin.Hovedpinepilleafhængig.
Den første vi møder i programmet er Knud Østberg, som er blevet hovedpinepille afhængig.
Knud skal indlægges på Glostrup hospital til afvænning. Knud føler at hans hoved bliver størreog større, og det trykker og det gør ondt, derfor skal der gøres noget ved det nu. Overlæge Thue Nielsen udtaler, at de har gode erfaringer med at afhjælpe det, og derfor skal Knud skal igennem et specifikt behandlingsprogram, imens han er indlagt i 14 dage.

Dansk hovedpinecenter behandler hvert år 500 mennesker, som ligesom Knud, spiser så meget smertestillende medicin, at de får hovedpine af det. Og lægerne skønner at 100.000 af os danskere går rundt med en hovedpine, der er der er fremkaldt af medicin.

Smertetærsklen?
Næsten alle danskere har oplevet at have så ondt, at de har spist piller. Vi spiser piller pga. af smerter, men det er individuelt, hvor meget smerte man føler. Anders er taget på Rigshospitalets smertecenter, for at få lavet en smertetest. Overlæge Jette Højsted siger, at smerte er et advarselstegn, og hvis vi ikke havde smerter, ville vi gå til grunde, fordi vi så ikke ville reagerer på det, der er farligt. Vi ved ikke hvorfor smerte er så individuelt. Man kan teste sin smerteterskel og det skal Anders prøve. Han skal holde på et apparatur, hvor der kommer en strøm ud, så længe han kan holde det ud. Anders siger, at hans far til enhver tid vil påstå at as er en tøsedreng. Men han gør det nu godt ;)
Anders stiller nu spørgsmålet, hvorfor har vi alle individuelle smerter? Målingen på Anders´ smertetærskel viser 39 ud af 100. ”Er jeg så en pivskid eller hvad?” siger han. Jette Ørsted siger, at det er svært at svare på, om det er normalt , da smerte t er individuelt. Det bliver dog konkluderet, at Anders´s nerver virker, og at de er normale. Det lyder han til at være glad for at vide ;)

Latter reducerer smerter
Men hvad hvis der er en anden måde at reducere smerter på? Jo, det er der. Man kan grine og man kan lære at grine på kommando. Anders tror, at det kan være svært, men ved også at man kan lære at grine ved latteryoga. Han skal nu med til en lattertime. Han er dog lidt nervør for, hvordan han vil udstille sig, og føler sig da også ny, da han træder ind i lokalet og alle siger i kor ”Hej Anders”

Latteryoga er ikke bare fjol, selvom det kan virke sådan. Det er nemlig videnskabeligt bevist, at man kan dulme sine smerter ved at grine, også selvom det er ”falsk” som i latteryoga.

Latter styrker immunforsvaret, fremmer sårheling og gør os hurtigere raske efter svær sygdom.

Og ved 5 minutters latter øger man endofinproduktionen med 35%. Hjernen udløser endofiner, som gør, at man føler sig glad og opstemt, men det er også kroppens eget naturlige morfin, som dæmper smerter.

Efter latteryogaen, siger Anders, at "det er tankevækkende, at latter kan have sådan en stor effekt. Der er ellers normalt ikke så meget at grine af, når man er syg”

150 kodimagnyler om måneden
Anders kører op og besøger Doreen fra Hornbæk. Hun tog før i tiden op til 12 kodimagnyl om dagen samtidigt med at hun skulle passe familie og sit selvstændige job som tandtekniker . Kodimagnyl indeholder kodein som er stærtk vanedannende, da det omsættes til et morfinlignende stof i kroppen. Det ved Anders selv, at man bliver afhængig af, som han siger.

Doreen har altid haft migræne og hovedpine hver eneste Hendes mand Finn stod altid klar med kodimagnyl og et glas vand, derefter lå hun og hvilede sig i 20 minutter, og tilsidst havde hun ingen energi tilbage. Èn af bivirkningerne er, at hun nu husker meget dårlig, og det mener man, er pga. den tåge, der har ligget omkring hende af medicin. Doreen siger, ”det er jo afhængighedsskabende ligesom narkotika eller alkohol.” Hun har bygget afhængigheden op i løbet af 50 år ,som hun siger, så kunne hun ikke andet, ellers kunne hun ikke leve. Tilsidst var hendes situation så dårlig, at det var ved at gå ud over hendes helbred. Leveren har også taget skade, hun har fået forhøjet levertal. Hun benægtede dengang, at hun var afhængig af kodimagnyl.

Før i tiden tog Doreen fra 120 – 160 kodimagnyl om måneden, nu et halvt år efter at have været indlagt til afvænning, kunne hun i januar måned nøjes med 7-8 piller. Hun føler sig nu mere fri og oplever ting anderledes, det er meget befriende, siger hun. Før i tiden følte hun hele tiden en tåge omkring sig. Morgenerne er nu fantastiske, fordi hun vågner uden hovepine. Hun skal nu nyde livet, og aldrig røre det mere. Det kan altså lade sig gøre. Doreen kommer til at nyde livet meget mere.

Hovedpinepiller mod stress
En undersøgelse viser også , at vi bruger hovedpinepiller, når vi er stressede. Anders laver sin egen lille undersøgelse på en indkøbsgade i Danmark, hvor han stillede almindelig danskere spørgsmålet ” Spiser du nogensinde hovedpinepiller? ” Her er noget af det folk svarede; ”Nogengange, hvis man er stresset. ”. En udtaler at hun bliver lidt mere frisk, når hun har taget en pille og en anden, at det er en hurtig løsning, hvis man er på arbejde ”selvom man bare burde tage sig et glas vand. ”

Forsker på Statens Inst. for folkesundhed Vibeke Koushede udtaler, at forskning viser, at der er en stærk sammenhæng mellem brug af hovedpinepiller og stress. Kun 2/3 af forbruget kan forklares ved smerter dvs. mange bruger det som en slags stresshåndtering. Nyere forskning viser, at paracetamol sombl.a. er i Pamol , kan påvirke et center i hjernen så vi føler os mindre sårbare. Smertestillende håndkøbsmedicin kan ikke bruges til at behandle stress. Længerevarende stress kan have alvorlige konsekvenser, så det skal der andre behandlingsmetoder til.

Knud på afvænning
Tilbage til Knud på Glostrup hospital, hvor han er til afvænning for hovedpinepiller. Han har spist så mange piller for sin migræne, at han har fået endnu mere hovedpine af pillerne. Vi ser hans videodagbog på 2 dagen. ”Det går ikke så godt” siger han, ” men, jeg må få det bedste ud af det. Jeg lader bare som om hovedpinen ikke er der.”

Knud synes Ikke, at afvænningen er en mirakelkur, for det er begænset, hvor mange smerter, man kan bide i sig. Han tager det som en kold tyrker, og reflekterer samtidigt, at migrænen jo ikke forsvinder af det. Men han vil prøve, at lade være med at spise piller. På 4. dagen synes han, at det går fremad, og han siger selv på videodagbogen, ”at der er noget at se hen til.”

Efter 14 dage skal Knud udskrives, hvor han har fået det lidt bedre. Han har ikke taget nogen piller i de sidste 3 dage og han kan mærke, at det går den rigtige vej, og at han er helt "cleen" nu. Han har på hospitalet lært, at han skal leve regelmæssigt, sove, spise osv, så han ikke kommer til at tage medicin i utide. Han tror, at han kan takle det når han kommer hjem.

De unge
Anders tager ud til Ørestad gymnasium for at høre om de unges pillevander. På en typisk uge tager de fra 4 til 10-15 piller, det er normalt siger de unge.

Overforbrug af smertestillende medicin.
Men hvordan kan vi komme dette overforbrug af smertestillende medicin til livs, spørger Anders? Sådan at menneskers liv ikke bliver helt eller delvist blive ødelagt af for meget og unødvendig medicin? Peter Gøtsche – professor dr. Med, siger, at der skal folkeoplysning til. At danskerne skal have at vide at medicin principielt er farligt, og at man kun skal have det, hvis man virkelig har brug for det. Han mener, at befolkningen skal afgiftes i de næste 10-20 år, og få dem til at tage mindre medicin. Det vil vi få en sundere befolkning ud af.

Anders har i løbet af optagelserne til udsendelsen, har fundet ud af, at danskerne virkelig tager meget medicin, også medicin som vi i virkligheden ikke har brug for.

Og Anders slutter af med at sige ”Sådan en lille hvid pille er slet ikke så uskyldi,g som den ser ud, den kan faktisk gøre dig rigtig syg. Tænk over det næste gang du åbner dit medicin skab.”


Kategori: Sundhed

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

Har du spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at ringe til mig eller skrive her på bloggen.
 
 
De bedste hilsner

Susanne
coaching og terapi ved Susanne Preiser
Tlf. +45 5176 3270
www.metahelse.dk
Susanne Preisler | CVR: 27810691  | Tlf.: +45 51763270